Geen natte voeten meer op Hemelvaartsdag

intro dauwtrappenIn 2009 schreef pastoor Winfried Kuipers een mooi stukje dat begon met ‘Dauwtrappen is een eeuwenoude traditie’. Hij noemde daarin de vermeende helende werking van lopen en dansen op nat gras (dauw) op de vroege ochtend. Later veranderde dat en ging men na het dauwtrappen op Hemelvaartsdag naar de Heilige Mis. Inmiddels is pastoor Kuipers al jaren pastoor in een andere parochie, en zijn de eerste dauwtrappers elf jaar ouder en wijzer geworden. Dat met die natte voeten was een mooie gewoonte, maar ook daar moet je een keer mee kunnen stoppen. En dat moment blijkt nu aangebroken. U kunt dus op donderdag 30 mei wat langer uitslapen alvorens naar de dienst in de eigen kerk te gaan. Weliswaar minder gemeenschappelijk dan ‘interkerkelijk’ dauwtrappen, maar voor het koesteren van de oecumenische gedachte, waar pastoor Kuipers zo mooi over schreef, hoef je natuurlijk niet per se natte voeten te hebben.
Piet Bogaards, namens de Raad van Kerken