Zo was Kerkenpad 2019!

intro RvK  KrimpenOp woensdag 22 mei 2019 organiseerde de Raad van Kerken zoals al vele jaren het Kerkenpad. Groepen leerlingen van zes scholen in Kriimpen aan de IJssel brachten ieder een bezoek aan 3 kerken. Voor een indruk maakte de scriba van de Raad van Kerken, Hilda Pleijsier, een rondje langs de deelnemende kerken en schreef dit voor u op: Tijdens mijn rondje langs de kerken werd ik steeds blijer want overal liep het heel goed, enthousiaste mensen en kinderen, mooie ideeën en een onverwachte gebeurtenis. Hier en daar bleek niet alles te lopen zoals verwacht, maar juist het onverwachte  pakte heel goed uit!   Voor mij laat het iets van Gods almacht  zien, die niets liever wil dan dat kinderen met Hem bekend raken.

In de Ark vertelde Gert den Hartogh  over de kerk, wat er te zien is en welke gebruiken er zijn. Kinderen mochten zijn toga passen en met z’n allen op de preekstoel staan. Daarna was er nog een quiz.
De Rank was ingedeeld in 5 bushalten ( omdat ze dichtbij het busstation zitten), de route heette: Reis door de Bijbel en bij iedere halte werd er iets verteld over bv. de christelijke feestdagen, wat doet de dominee, wat zie je in de kerk enz.
In de Bron vertelde de pastoor in iedere ruimte wat er gebeurt en wat ze doen, de school die in de pauze bij hen was, kreeg onder het drinken en snoepen een woordzoeker te doen ( met typische R.K.- termen)  waarvan de leerlingen het antwoord als ze de woordzoeker af hadden af hadden konden komen vertellen.
In de Rehobothkerk waren 3 ronden, waarvan 1 er voor mij uitsprong. 2 Jonge meisjes van het jeugdwerk vertelden wat de kerk voor jongeren doet en betekent.
In de Wingerd vroeg een leerling aan Corinne of hij een kaarsje aan mocht steken voor een overleden opa. Zij legde uit dat de protestanten die gewoonte niet zo kennen maar dan bidden. Er ontstond een mooi gesprek over gebed en Corinne heeft een kaarsje aangestoken en met ze gebeden. Sommige kinderen moesten een beetje huilen. Bijzonder he ?
In de Immanuelkerk vertelde Jan Bert adhv een powerpointpresentatie over wat we doen in een eredienst en waarom, daarna was er nog een spel.
Kerkenpad scholen 2008 2In de IJsseldijkkerk was zoals elk jaar een rondleiding; met behalve uitleg over wat de kerk betekent voor de leden van alle leeftijden, ook ruimte voor de geschiedenis van dit eerste kerkgebouw in Krimpen aan den IJssel. Ook hier onverwachte verrassingen. Zo bleek een activiteit voor (gemeente)ontmoeting: de Zoete Inval, gaande in dezelfde ruimte waar de kinderen een kijkje konden nemen, maar dat betekende in de praktijk eerder een verrijking dan een probleem. Door het heerlijke weer kon de pauze in het zonnetje genoten worden in de tuin van de kerk. Klap op de vuurpijl was een dat één van de (bijna) jarigen het "Altijd is Kortjakje ziek" op het orgel kon spelen met een daverend applaus als beloning!
Bijna  een open (kerk)deur om af te sluiten met de opmerking dat iedereen met veel voldoening en plezier terugkijkt op een weer geweldig Kerkenpad 2019!
 co-artikel namens de Raad van Kerken, Hilda Pleijsier en Paula v.d. Kleij