Indruk 1e thema-avond Raad van Kerken

intro RvK  KrimpenOp dinsdag 19 november was er in Krimpen aan den IJssel veel aanbod aan verdieping. Zo was er o.a. een lezing in de aula van het Krimpenerwaardcollege over de gevolgen van alcoholmisbruik onder jongeren. In de IJsseldijkkerk kwam de kring die de Brief aan de Galaten bespreekt bij elkaar en kerkgebouw de Wingerd  opende haar deuren voor de 1e thema-avond van de Raad van Kerken. Het was dus buitengewoon moeilijk kiezen bij dit boeiende aanbod. Gelukkig kwamen er best veel mensen luisteren naar wat  prof. Edward  van't Slot met zijn gehoor wilde delen over Bonhoeffers gedachtengoed in het kader van "75 jaar Vrijheid". Hierna volgt een indruk van wat er in de Wingerd hierover onderwerp van gesprek was.

1ste thema-avond 75 jaar vrijheid 19 november 2019
Prof .Edward van ’t Slot, afgestudeerd op Bonhoeffers gedachtengoed, vertelde op boeiende wijze het levensverhaal van Dietrich Bonhoeffer.
Een leven in de tijd vlak voor en tijdens de 2de Wereldoorlog.
Bonhoeffer riep in 1933 al op tot nadenken over wat er in de Duitse samenleving gebeurde.
De kerk kon volgens Bonhoeffer niet mee bewegen met de veranderende samenleving.
Van ’t Slots interesse in Bonhoeffer werd gewekt door diens open, brede blik op “kerk” zijn.
De vragen die Bonhoeffer stelde zijn ook vandaag actueel:

- Hoe zijn we kerk in een wereld die razendsnel verandert?

- Wie is Jezus Christus tegenwoordig voor ons?

In zijn boek: Navolging, stelt Bonhoeffer dat je om te kunnen geloven, je moet gehoorzamen.
De enige optie is Jezus volgen. De kerk is de plek in de maatschappij om dichtbij de Bron te blijven.
We worden door deze indrukwekkende denker en gelovige gestimuleerd om na te denken over hoe je in deze tijd ruimte kunt geven aan je geloof dat God middenin de wereld wil wonen.
Hilda Pleysier.