Debat 500 jaar Reformatie

poster krimpens debat
Op donderdag 23 februari 2017 wordt in de Collegezaal van het Krimpenerwaard College een Krimpens debat gehouden. We gaan met elkaar in gesprek over de vraag: Hoe vinden we dat we geloofwaardig kunnen leven in ons dorp? Hoe werken de thema’s van Luther c.s. door in onze levens? De nieuwe stellingen of statements van allerlei mensen, jong en oud in ons dorp die verzameld zijn, komen deze avond over het voetlicht. Luthers beweging bracht helaas ook tegenstelling en zelfs de vorming van een nieuwe kerk. Toen stonden we met de ruggen naar elkaar en nu? Wat waarderen we als Rooms Katholiek, evangelisch en protestant in elkaar? Hoe kan er sprake zijn van heling? Het belooft een spraakmakend debat te worden.een debat-avond gehouden over 500 jaar Reformatie: Hoe kun je geloofwaardig leven?

In oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Luther zijn beroemde stellingen vastspijkerde op een kerkdeur. Deze gebeurtenis wordt vaak gezien als het begin van de reformatie en van wat we nu ‘protestantisme’ noemen, een vernieuwingsproces dat de kerk en wereld heeft veranderd.
Luther kwam in zijn stellingen op voor een geloofwaardig leven en geloof. Hij wilde meer ruimte voor het volk of de gewone gelovigen om met God in gesprek te gaan (gebed) in de bijbel te lezen (in hun moedertaal i.p.v. het geleerdenlatijn) en om God zelf om vergeving te vragen. Een papiertje kunnen kopen als teken van vergeving door God (een zgn. aflaat) vond hij voorbij elke geloofwaardigheid.
Luther nodigde met zijn stellingen zijn studenten en belangstellenden uit voor een debat.  De Raad van Kerken doet dat 500 jaar later ook.
Spreker is Dr. Gert den Hartogh, die bijzonder goed ingevoerd is in de geschiedenis van de reformatie en ook in het kerkzijn van nu.
Datum: 23 februari 2017 Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Plaats: Collegezaal Krimpenerwaard College, Groene Wetering 1
Entree: 5 euro
Inleider: Dr. Gert den Hartogh
Aanmelden:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 intro 500jaar reformatie

Dit is de tweede thema-avond in seizoen 2016-2017 verzorgd door de Raad van Kerken.