Reis van je leven

intro kerkenvooroegandaDe mensen die een reis hebben ondernomen naar Oeganda zijn weer terug in Krimpen (en omstreken?) Hun laatste blog is zo'n mooie samenvatting geworden dat we dit graag aan iedereen willen laten lezen:

De reis van je leven.
Daar begon het avontuur een aantal jaren geleden mee. Geïnspireerd door een rondreis door Tanzania en Rwanda werd het initiatief genomen een werkvakantie te organiseren voor jongeren. Nog om het even naar welk land maar wel met de doelstelling iets voor een ander te doen die dit hard nodig heeft en een onvergetelijke levenservaring op te doen. De levenservaring zou moeten zijn: wat kan je betekenen voor een ander en ervaar hoe onvoorstelbaar goed wij het hebben in Nederland.

Na een aantal voorlichtingen bleek een jongerengroep op dat moment niet haalbaar. Wel bleek later dat er hier en daar toch een zaadje wortel had geschoten. Van verschillende kanten kwam de vraag van oudere jongeren of het voor hen mogelijk is zo’n reis te maken.

Er werd een nieuwe poging gedaan een werkvakantie te organiseren en in december 2016 waren er genoeg deelnemers om de reis te gaan organiseren. In februari 2017 kwamen we als groep voor het eerst bij elkaar. We kwamen uit 5 verschillende kerken in Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek (de Ark, de Rank, IJsseldijkkerk, de Wingerd en de Ontmoetingskerk wat toch wel een extra dimensie gaf. Al snel was de naam Samen k(w)erken voor Oeganda bedacht, we hadden namelijk besloten naar Noah’s Ark in Oeganda te gaan.

Maar toen begon het pas. Anderen helpen door o.a. een stukje van jouw rijkdom te delen kost geld en dus moesten we in actie komen!. We hadden minimaal 15.000 euro nodig om op reis te kunnen. Best veel geld dus een spannende missie. Vrijwel direct bij de start of eigenlijk al voordat we een groep waren bleek dat onze actie erg leefde in de diverse gemeenten. Van allerlei kanten kwamen ideeën voor acties en ook de eerste toezeggingen voor geld kwamen binnen. Voor ons was dit hartverwarmend en een enorme steun in de rug.
Terugkijkend komen de volgende acties of toezeggingen bij mij op: de allereerste bijdrage vanuit de kerst chocolaatjes actie (en dat terwijl het nog niet definitief was), het concert van kinderkoor De Regenboog, de actie gevoerd door basisschool “Het Kompas”, het concert met de belangeloze medewerking van Rejoice, de TOP 2000 band, Laudate en Clever Strings, het Afrikaanse diner wat ons veel energie heeft gekost maar een groot succes was, de praiseavond met Testify en natuurlijk de bijdragen van diverse bestaande activiteiten zoals de zomermarkt van de IJsseldijkkerk, de boekenmarkt van de Ark, collectes eethuis catechisatie, de toneelavond van de YMCA en allerlei individuele sponsoring. Alles bij elkaar heeft dit het niet gedroomde bedrag van ruim 32.000 euro opgebracht waarmee we een heel groot deel van een family-unit hebben kunnen sponsoren en helpen bouwen. Er kan zelfs nog een tienerhuisje aan worden toegevoegd en 2 aangepaste stoelen voor mindervalide kinderen worden aangeschaft.
Zoals u in alle voorgaande blogs hebt kunnen lezen hebben wij de afgelopen weken enorm veel meegemaakt en indrukken opgedaan. Ieder neemt zijn eigen ervaringen mee voor de rest van zijn leven, oprecht de reis van je leven dus.
groepsfotoOeganda
Deze blog schrijf ik (nu wel Derk-Jan) terwijl we boven de Middellandse Zee vliegen en er weer wat leven in het vliegtuig komt. Terugkijkend krijgen de emoties steeds meer de overhand met af en toe een druppel langs de wangen. Niet alleen door de ervaringen maar ook door de groep. Het was een fantastische reis met een fantastische groep. Ik wil dan ook Richard, Josien, Stephan, Robbert, Thomas, Aza, Erika, Frans, Tineke, Sem, Cora, met veel respect Giny, Bas en in het bijzonder mijn mede reisleider Marlous bedanken voor deze onvergetelijke weken. Het was oprecht geen vakantie, er is fysiek en mentaal hard gewerkt met een resultaat waar wij trots op kunnen zijn. Ook Irene wil ik niet vergeten. Zij heeft zich enorm ingezet voor de verschillende acties maar vlak voor vertrek moeten besluiten niet mee te gaan. Net als Noah’s Ark zitten jullie voor altijd in mijn hart.
 3 augustus 2018 door Derk-Jan
x-x-x-x EINDE x-x-x-x

P.S. Uiteraard gaan we nog nadenken hoe we u onze reisverhalen gaan vertellen